Váltógyártól a rendszer-szolgáltatóig

A hazai kitérőgyártás és ezzel együtt a VAMAV Kft. gyökerei a Magyar Állami Gépgyár működésének korába nyúlnak vissza. A vállalat budapesti és diósgyőri üzeme egyaránt gyártott vasúti kitérőket, de ahogyan arról egy  1884-es üzleti jelentés megemlékezik: "1884-ben a váltók gyártásra Diósgyőrbe tétetett".

A vasútépítés fénykorától egészen a második világháború végéig folyt a gyártás Diósgyőrben. 1951-ben a kitérőgyártást Gyöngyösre telepítették, ezáltal egy rendkívül korszerűnek számító gyártó üzemet hoztak létre egy olyan régióban, ahol azt megelőzően szinte egyáltalán nem volt ipari termelés. A termékösszetétel nem, csak a név változott: 1951 - Váltó- és Kitérőgyár Üzemi Vállalat; 1954 - MÁV Kitérőgyártó Üzemi Vállalat; 1968 - MÁV Kitérőgyártó Üzem.

A cég 1991-ben VAMAV Vasúti Berendezések Korlátolt Felelősségű Társaság néven vegyes vállalattá alakult a Magyar Államvasutak és az osztrák VAE GmbH 50-50%-os részvételével. A VAMAV márkanév a piacon világszínvonalú termékeket és az érdekelt felekkel való szoros együttműködést jelenti, mely biztosítja, hogy a cég a jövőben is a kötöttpályás közlekedési vállalatok és a vasútépítő cégek megbízható partnere legyen.

Teljes körű megoldást nyújtani egy adott feladat megoldására.  Ez egyre határozottabb vevői követelmény az élet minden területén. Ezért létfontosságú az új termékeket rendszer-szemléletben fejleszteni és azokhoz új és értéket teremtő szolgáltatásokat nyújtani. Ennek kulcsfontosságú feltétele a stratégiai partnerség kialakítása, melyek révén az értéklánc szereplői optimalizálhatják erőforrásaikat. A VAMAV Kft. erre építi stratégiáját.


Tradíció és innováció a kitérőgyártásban